TRaderX

Administrator
Yönetici
MACD (Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama), teknik analizde sıklıkla kullanılan, trendin gücünü, yönünü, momentumunu ve olası dönüş noktalarını belirlemek için geliştirilmiş bir göstergedir. 1970’lerde Gerald Appel tarafından geliştirilen MACD, özellikle hem kısa vadeli hem de orta vadeli yatırımcılar arasında oldukça popülerdir.

MACD İndikatörü Nedir?​

MACD, iki farklı üstel hareketli ortalamanın (EMA) arasındaki farkı hesaplayarak momentum ve trend analizi sağlar. Üç temel bileşenden oluşur:

1. MACD Çizgisi: (12 EMA - 26 EMA)
  2. Sinyal Çizgisi: MACD çizgisinin 9 günlük EMA’sı
  3. Histogram: MACD ile sinyal çizgisi arasındaki farkı görsel olarak ifade eder
MACD değeri pozitif olduğunda, kısa vadeli ortalama uzun vadeli ortalamanın üzerindedir, bu da yükseliş eğilimini gösterir. Tersine, MACD değeri negatif olduğunda düşüş eğilimi söz konusudur.

MACD Ne İşe Yarar?​

MACD göstergesi aşağıdaki analizlerde yatırımcılara yardımcı olur:

• Trendin yönünü belirler
  • Momentum analizinde kullanılır
  • Alım-satım sinyalleri üretir
  • Uyumsuzluklar (divergence) ile olası dönüşleri gösterir
  • Trend dönüş sinyalleri verir
Özellikle dalgalı piyasalarda MACD, net sinyaller sunarak yatırımcılara avantaj sağlar.

MACD Nasıl Hesaplanır?​

En yaygın MACD ayarları: 12, 26, 9 şeklindedir:

• 12 EMA (kısa dönem): daha hızlı tepki verir
  • 26 EMA (uzun dönem): genel trendi gösterir
  • 9 EMA (sinyal çizgisi): alım/satım sinyali üretir
MACD = EMA(12) - EMA(26)
Sinyal = EMA(MACD, 9)
Histogram = MACD - Sinyal

Histogram çubuklarının sıfır çizgisine göre yukarı ya da aşağı yönlü olması, momentumun yönünü belirlemede kullanılır.

MACD Nasıl Kullanılır?​

1. MACD - Sinyal Kesişimleri​

• MACD çizgisi, sinyal çizgisini yukarı keserse: ALIŞ sinyali
  • MACD çizgisi, sinyal çizgisini aşağı keserse: SATIŞ sinyali
Bu kesişimler, fiyatın yön değiştirme olasılığına işaret eder. Güçlü bir trende karşı işlem açılmamalıdır.

2. Sıfır Çizgisi Kesişimi​

• MACD çizgisi sıfır çizgisini yukarı keserse, yükseliş momentumu başlıyor olabilir.
  • MACD çizgisi sıfır çizgisini aşağı keserse, düşüş momentumu artıyor olabilir.

3. MACD Uyumsuzlukları (Divergence)​

• Pozitif Uyumsuzluk: Fiyat yeni dip yaparken, MACD daha yüksek dip yapıyorsa, yükseliş sinyali olabilir.
  • Negatif Uyumsuzluk: Fiyat yeni tepe yaparken, MACD daha düşük tepe yapıyorsa, düşüş sinyali olabilir.
Uyumsuzluklar, özellikle trend dönüşlerini erken fark etmek için çok etkilidir.

En İyi MACD Ayarları ve Zaman Dilimleri​

Varsayılan Ayarlar:​

• 12, 26, 9: Günlük grafiklerde genel olarak en sık kullanılan ve dengeli sinyaller üreten ayardır.

Alternatif Ayarlar:​

• 5, 13, 1: Daha hassas ve kısa vadeli sinyaller üretir. Scalping ve intraday işlemlerde tercih edilir.
  • 24, 52, 18: Daha uzun vadeli analizler için uygundur.

En Uygun Zaman Dilimleri:​

• 4 Saatlik (4H): Hem kısa vadeli sinyaller hem de trend takibi için idealdir.
  • Günlük (1D): Orta ve uzun vadeli işlemler için uygundur.
  • Haftalık (1W): Yatırım amaçlı pozisyonlar için önerilir.
1 saatlik ve altı zaman dilimlerinde MACD, çok sayıda yanıltıcı sinyal verebilir. Daha yüksek zaman dilimlerinde kullanılması önerilir.

MACD Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Yalnızca MACD’ye güvenerek işlem açmak risklidir. Diğer göstergelerle desteklenmelidir (RSI, Bollinger Bands, hareketli ortalamalar).
  • MACD gecikmeli bir göstergedir. Trend değişimini göstermek için zaman gerektirir.
  • Yanal piyasalarda (dar bantta işlem gören fiyatlarda) MACD sık sık sinyal üretir ve bunlar genellikle hatalı olur.
  • Fiyat ile histogram arasında oluşan uyumsuzluklara dikkat edilmelidir.

MACD ile En İyi Strateji: MACD + RSI + Destek/Direnç​

MACD’i tek başına değil, diğer göstergelerle birlikte kullanmak başarı şansını artırır. İşte etkili bir strateji:

Adım 1: Destek veya direnç belirleyin​

Fiyat önemli bir destek bölgesine yaklaşsın.

Adım 2: RSI 30’un altında veya 70’in üzerinde olsun​

Aşırı satım ya da alım bölgesinde olduğunu gösterir.

Adım 3: MACD ve sinyal çizgisi kesişimi​

MACD çizgisi sinyal çizgisini yukarı keserse, güçlü bir alım sinyali oluşur.

Adım 4: Histogram artmaya başlasın​

Bu, momentumun arttığını gösterir. İşleme girilecek uygun noktadır.

Örnek:

• Hisse: ABC
  • Fiyat: 150 TL (önemli destek bölgesi)
  • RSI: 28 (aşırı satım)
  • MACD kesişimi: Yukarı yönlü
  • Histogram: Pozitife dönmeye başlamış
  • Strateji: Alım yapılır, stop-loss 146 TL, hedef 160 TL

MACD İle İlgili Püf Noktalar​

• MACD’nin sıfır çizgisi trendin yönünü gösterir.
  • Histogramdaki çubukların uzamaya başlaması momentum artışı anlamına gelir.
  • Fiyat hareketleriyle MACD sinyallerini mutlaka eş zamanlı analiz edin.
  • MACD'nin grafikteki eğimi de önemli bir göstergedir. Eğimin dikleşmesi, ani momentum artışını gösterir.
  • Yüksek zaman dilimlerinde daha güvenilir sonuçlar verir.

Sonuç​

MACD indikatörü, teknik analizde en çok kullanılan araçlardan biridir ve doğru yorumlandığında yatırımcıya büyük avantajlar sağlar. Trendin yönünü, momentumun gücünü ve potansiyel dönüş noktalarını belirlemede çok başarılıdır. Ancak tek başına değil, RSI, destek-direnç, trend çizgileri ve formasyonlarla birlikte kullanılmalıdır. Doğru strateji ile birleştirildiğinde, MACD yatırım kararlarında güvenilir bir rehber olabilir.