Rusya Merkez Bankası, 2026’dan itibaren kripto para madencileri ve madencilik altyapı operatörlerinin faaliyetlerine ilişkin verileri düzenli olarak toplamayı planlıyor. Bu adım, 2026–2028 finansal piyasa gelişim stratejisi taslağında yer alıyor ve sistemik risklerin izlenmesi kapsamında değerlendiriliyor.
Merkez Bankası, verilerin kripto madenciliği yapan şirketlerin faaliyet ölçeğini belirlemek ve enerji altyapısına etkilerini analiz etmek için kullanılacağını açıkladı.
- Ayrıca yetkililer, fiyatı dijital varlıklara bağlı yatırım araçlarıyla ilgili riskleri izlemeye devam edeceklerini belirtti.
- Bu inceleme ve araştırmalara konu olacak dijital finansal varlıklar kategorisine, nitelikli yatırımcılara sunulan menkul kıymetler ve türev ürünler de dahil olacak.
Bu adım, Rusya’da kripto madenciliği ve dijital varlık piyasasının daha sıkı denetim altına girmesi anlamına geliyor. Muhtemel etkiler:
- Madenciler için: Enerji kullanımı ve faaliyet ölçekleri daha yakından izleneceği için ek raporlama yükümlülükleri ve düzenleyici baskı artabilir.
- Piyasalar için: Dijital varlıklara yönelik türev ürünlerin fonlara açılması kurumsal talebi artırabilir, bu da piyasa derinliği ve meşruiyetini güçlendirebilir.
Daha önce Rusya Merkez Bankası Yatırım Finansal Aracıları Dairesi Başkan Yardımcısı Valeriy Krasinskiy, 2026’dan itibaren fonların dijital varlık türevlerini satın almasına izin verilmesinin planlandığını söylemişti.
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!
(Kaynak : kriptopiyasasi.com)