Son gelen bilgilere göre Bitcoin (BTC) staking artık Binance borsasında da listeli bir altcoin olan Starknet (STRK) üzerinde kullanıma açıldı. Proje, bunu Bitcoin’in bir Layer 2 üzerinde stake edilebildiği ilk güvenilir (trustless) yöntem olarak tanımlıyor.
Yatırımcılar, varlıklarının kontrolünü ellerinde tutarken ödül kazanabilecek ve ağın konsensüs sürecine katkıda bulunabilecek. Starknet bu adımı “OG’ler için Bitcoin stratejisi” olarak adlandırıyor.
Bu mekanizma, Bitcoin’in proof-of-work konsensüs yapısını değiştirmiyor ve doğrudan ana katmanda staking desteği sunmuyor.
- Bunun yerine Starknet, WBTC, tBTC, Liquid Bitcoin ve SolvBTC gibi sarılı BTC (wrapped BTC) sürümlerine dayanıyor. Bu varlıklar Starknet üzerinde delege edilebiliyor ve ağın konsensüs sürecine STRK tokeni ile birlikte katılabiliyor.
- Bu yenilik, Ağustos ayında gerçekleşen zincir üstü oylamanın ardından hayata geçti. Starknet üzerindeki bu tokenleştirilmiş BTC varlıkları, kuantum sonrası güvenlik sağlayan ve uzun süredir üretimde kullanılan zk-STARK kriptografisi ile korunuyor.
StarkWare CEO’su ve kurucu ortağı Eli Ben-Sasson yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Geçen yıl Starknet’in Bitcoin’in gücünü açığa çıkaracağını söylemiştim. Bugün bu sözü tutuyoruz…
Bitcoin sahiplerine güven kaybı olmadan değer sunuyoruz. Benim için bu iki hayalin birleşmesi. Var etme mücadelesini verdiğim ZK teknolojisi, Satoshi’nin ‘hayatının kontrolü sende’ vizyonu ile birleşiyor. Artık kendi Bitcoin’inizle gerçek getiri ve gerçek konsensüs elde edebiliyorsunuz.”
Ben-Sasson ayrıca son açıklamalarını “İlk blockchain’in parası olan Bitcoin’in, başka bir merkeziyetsiz ağı güvence altına alması fikri gerçekten çok güzel. Bu ağ blockchain’in özünü ve işlevselliğini hayatın yeni alanlarına taşıyor. Satoshi’nin bu tabloyla gurur duyacağını düşünüyorum.” sözleriyle tamamladı.
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!
(Kaynak : kriptopiyasasi.com)