Son dönemde geleneksel finans piyasalarında ve kripto para sektöründe gözler ABD Merkez Bankası’na (FED) çevrilmiş durumda. FED’in aralık ayında faiz indirimi yapmama ihtimalinin artması, Bitcoin (BTC) ve altcoin‘lerin düşüş yaşamasına neden oldu.
Geçtiğimiz dakikalarda ise FED yöneticisi Cook ve Goolsbee ABD ekonomisine ilişkin konuşma yaptı. Önemli açıklamalarda bulunan FED yetkilileri, şu sözleri aktardı:
Fed Üyesi Lisa Cook’un Açıklamaları
Yapay zekâ tabanlı (generative AI) işlem stratejilerinin kullanımı riskler barındırıyor; faydaları olabilir ama çok dikkatli izlemeliyiz.
- Hedge fonların Hazine tahvillerindeki işlem stratejileri, piyasa likiditesi için potansiyel bir risk oluşturuyor.
- Özel kredi piyasasının şu anda finansal istikrar için bir tehdit olduğunu düşünmüyorum ancak yakından takip edilmeli.
- Varlık fiyatlarında olağanüstü sert düşüşlerin yaşanma ihtimali arttı; ancak bunun finansal sistem için bir risk olduğunu düşünmüyorum.
- ABD finansal sistemi dayanıklı durumda.
- Her piyasa oynaklığı sorun değildir.
Denetim sistemi, yeniliklerin güvenli şekilde ilerlemesini sağlayacak koruma mekanizmalarına sahip olmalı.
Fed Üyesi Austan Goolsbee’nin Açıklamaları
Enflasyonun tamamen bozulduğunu görmüyorum, bu süreç aylar sürebilir; bu durum beni daha da endişelendiriyor.
- Resmi veriler büyük bir karmaşa içinde çünkü ‘ışıklar söndü’ — yani veri kalitesi zayıf.
- Çok fazla faiz indirimini öne çekmek ve enflasyonun geçici olduğunu varsaymak beni rahatsız ediyor.
- İstihdam piyasası tam istihdama oldukça yakın.
- Uzun vadede faizlerin kayda değer ölçüde düşebileceğine inanıyorum.
- Enflasyon duraksamış görünüyor.
- Enflasyon hedefimiz %2, ve %3 enflasyon bizim için hâlâ çok yüksek.
- 50 yıllık mortgage (uzun vadeli konut kredisi) modeli, para politikasının etkisini azaltabilir.
- Yapay zekâ yatırımları balon riski taşıyor.
- Veri merkezlerindeki büyük artış, ekonomik döngüde tam olarak nerede olduğumuzu anlamayı zorlaştırıyor.
- Hükümetin merkez bankasına faiz kararları konusunda müdahale etmesi enflasyonu artırır ve büyümeyi yavaşlatır.
- Düşük işe alım ve düşük işten çıkarma ortamı, belirsizlik işaretidir.
İstihdamdaki yavaşlamanın bir resesyona işaret ettiği şüpheli.
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!
(Kaynak : kriptopiyasasi.com)