Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Blockchain teknolojisi, finansal piyasalarda şeffaflık ve veriye dayalı analiz imkanı sunar. On-chain veriler, blokzincir üzerindeki işlemleri, cüzdan hareketlerini ve ağ aktivitesini doğrudan yansıtarak yatırımcılara kritik bilgiler sağlar. Glassnode, bu verileri derleyip kullanıcı dostu bir arayüzle sunan önde gelen bir analiz platformudur.

Bu rehberde, Glassnode üzerinden on-chain verileri nasıl değerlendireceğinizi, hangi metriklerin önemli olduğunu ve bu verilerle nasıl stratejik analiz yapabileceğinizi detaylı bir şekilde öğreneceksiniz.

1. On-Chain Veri Nedir? Neden Önemlidir?

On-chain veriler, blokzincir üzerinde gerçekleşen tüm işlemlerin kayıtlarıdır. Bu veriler şunları içerir:
  • İşlem hacmi
  • Aktif adres sayısı
  • Cüzdan hareketleri (whale aktivitesi)
  • Madencilik verileri (hash rate, madencilik zorluğu)
  • Stok akış oranı (Stock-to-Flow)
  • HODLing davranışları
Bu veriler, piyasa katılımcılarının davranışlarını anlamak ve trendleri öngörmek için kullanılır.

2. Glassnode’a Giriş: Temel Metrikler ve Anlamları

Glassnode, yüzlerce on-chain metriği kategorilere ayırarak sunar. İşte en önemli metrikler:

2.1. Ağ Büyüme ve Kullanım Metrikleri

MetrikAçıklamaNasıl Yorumlanır?
Active AddressesBelirli bir günde işlem yapan aktif adres sayısı.Artış = Ağ kullanımında canlılık. Azalış = Düşük ilgi.
New Addressesİlk kez işlem yapan yeni adresler.Yüksek sayı = Yeni kullanıcılar geliyor. Düşük sayı = Ağ büyümesi yavaş.
Transaction CountGünlük işlem sayısı.Yüksek işlem hacmi = Ağ yoğunluğu artıyor.

2.2. Yatırımcı Davranışları

HODL WavesCoin'lerin ne kadar süredir tutulduğunu gösterir.Uzun vadeli tutulum artışı = Yatırımcı güveni yüksek.
Supply in ProfitŞu an kar elde eden coin yüzdesi.%90 üzeri = Aşırı alım sinyali. %10 altı = Aşırı satım sinyali.
Whale TransactionsBüyük yatırımcıların (whale) işlem hacmi.Whale hareketliliği = Piyasada büyük bir değişim öncesi sinyal.

2.3. Madencilik ve Arz Dinamikleri

Hash RateAğın madencilik gücü.Yükseliş = Güvenlik artıyor. Düşüş = Madenciler ayrılıyor.
Miner ReservesMadencilerin elindeki coin stoku.Madenciler satış yapıyorsa = Fiyat düşebilir.
Stock-to-FlowMevcut stok / yıllık üretim oranı.Yüksek S2F = Kıtlık artıyor (Bitcoin için önemli).

3. Glassnode ile Analiz: Adım Adım Yöntem

3.1. Piyasa Döngülerini Belirleme

On-chain veriler, Bitcoin ve diğer kripto paraların piyasa döngülerini (bull/bear) tespit etmede kullanılabilir.
Örnek:
  • MVRV (Market Value to Realized Value) Oranı:
    • MVRV > 3.5 → Aşırı alım (satış zamanı).
    • MVRV < 1 → Aşırı satım (alım zamanı).

3.2. Whale Hareketlerini Takip Etme

Büyük yatırımcıların hareketleri piyasayı etkiler. Glassnode’un "Whale Alert" özelliği ile:
  • 10.000+ BTC transferleri → Büyük satış/alım habercisi.
  • Exchange’e yatırılan BTC → Satış baskısı işareti.

3.3. Zincir Üstü Verilerle Al-Sat Stratejisi

Örnek Senaryo:
  1. Active Addresses artıyor → Piyasaya ilgi artıyor.
  2. Supply in Profit > %90 → Aşırı alım uyarısı.
  3. Whale’ler exchange’e BTC yatırıyor → Satış sinyali.
Bu kombinasyon, bir düşüş öncesi uyarı verebilir.

4. Pratik Örneklerle Glassnode Analizi

Örnek 1: Bitcoin Bull Market Tespiti

• Veri: HODL Waves’te 1 yıldan fazla tutulan BTC artıyor.
  • Yorum: Uzun vadeli yatırımcılar coin’leri elinde tutuyor, arz kısıtlanıyor.
  • Sonuç: Fiyat yükseliş eğiliminde.

Örnek 2: Bear Market Uyarısı

• Veri: Miner Reserves hızla düşüyor, madenciler satış yapıyor.
  • Yorum: Madenciler gelirlerini korumak için BTC satıyor.
  • Sonuç: Fiyat düşüş riski var.

5. Sonuç: On-Chain Analiz ile Akıllı Yatırım

Glassnode gibi platformlar, kripto piyasasını veriye dayalı analiz etmek için güçlü araçlar sunar. Doğru metrikleri izleyerek:
✔ Piyasa döngülerini öngörebilirsiniz.
✔ Whale hareketlerini takip edebilirsiniz.
✔ Alım-satım stratejilerinizi optimize edebilirsiniz.
Unutmayın, tek başına on-chain veri yeterli değildir. Teknik analiz ve makroekonomik faktörlerle birleştirilmelidir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...